Nu skal han betale stort beløb tilbage.

Struer kommune har afgjort, at det var uberettiget, at Liberal Alliance-formanden havde adresse i byen.

Dermed slipper han ikk med de 30.000 kroner, som han allerede har betalt tilbage.

Liberal Alliances Alex Vanopslagh må nu til lommerne, efter at det er besluttet, at han skal betale støttepenge tilbage.

Alex brød reglerne, da han registererede sin adresse i Struer.

Sådan lyder den endelige afgørelse fra Struer Kommune.

Det oplyser partiformanden for Liberal Alliance nu til ‘Information’, som sidste år afslørede boligsagen.

Med sin påståede adresse i Struer, fik Alex Vanopslagh uberettiget stillet en gratis lejlighed i København til rådighed af Folketinget, samt et skattefrit tillæg til dobbelt husførelse.

Dobbelt husførelse

“Det er endt sådan, at Struer Kommune vurderede, at jeg har været forkert bopælsregistreret i den periode, hvor jeg boede i Struer,” siger Alex Vanopslagh til Information.

Tidligere har LA-formanden betalt ét års uberettiget støtte på 30.000 kroner tilbage, fordi Folketingets Administration vurderede, at han havde brudt Folketingets regler for de gratis lejligheder og den dobbelte husførelse.

Det skete, efter at Information i efteråret 2022 kunne fortælle, at Alex Vanopslagh havde flyttet sin adresse fra København til en lejlighed i Struer og på den baggrund havde fået stillet den gratis folketingsbolig til rådighed.

Afgørelse fra Struer Kommune

Nu har Struer Kommune afgjort, at Alex Vanopslaghs registrering i Struer var uberettiget i hele perioden fra 2020-2022.

LA-formanden oplyser, at han har videregivet afgørelsen til Folketingets Administration, som på den baggrund har pålagt ham at tilbagebetale alle de tilskud, som han har modtaget til dobbelt husførelse.

“Og det gør jeg så,” siger han.

“Jeg er glad for, at den sag nu er ude af verden. Det er godt, at der er afklaring og klarhed,” siger Alex Vanopslagh til Information.

Folketingets støtte til dobbelt husførelse er på lidt over 30.000 kroner skattefrit om året. Fordi Alex Vanopslagh tidligere har betalt 30.000 kroner tilbage for året 2021 mangler han nu at betale den uberettigede støtte for sidste halvdel af 2020 og for 2022 frem til september, hvor han opsagde sin gratis lejlighed.

Skal betale tilbage

Alex Vanopslagh har dog stadig haft en økonomisk vinding, fordi han er sluppet for at betale husleje i København i den periode fra april 2020 til september 2022, hvor han uberettiget havde en gratis lejlighed til rådighed. Det påpeger Bente Hagelund, der er jurist med ekspertise i offentlig ret og har fulgt sagen tæt.

“Nu betaler han de 30.000 kroner årligt tilbage, men det er en meget større fordel, han har fået ved at have en gratis bopæl i over to år. Det er jo pænt mange penge,” siger Bente Hagelund til Information.

“Det burde man strengt taget også betale tilbage, så det ikke kun er de 30.000 om året, men også noget, der svarer til den gevinst, han har haft ved ikke at betale husleje.”

LA-formanden har afvist, at der var tale om en proformaadresse i Struer, med det formål at få stillet gratis bolig til rådighed, og dertil kunne opnå et årligt tilskud for dobbelt husførelse.

Naboer har aldrig mødt ham

Han havde efter eget udsagn opholdt sig i Struer 60-80 dage om året i forbindelse med samværet med sin søn.

De naboer, som Information talte med, hævdede dog aldrig at have set Alex Vanopslagh i eller ved opgangen.

Og kritikken af partilederen blev kun værre, da Information kunne fortælle, at alle folketingsmedlemmer ved overdragelsen af en medlemsbolig får udleveret en husorden med regler for brug af Folketingets lejligheder.

Af husordenen fremgår det tydeligt, at brugen af folketingsboliger er betinget af, at medlemmet “opretholder sin eksisterende normale bolig og folkeregisteradresse”, og at benyttelsen af den gratis medlembolig er “mindre end 180 dage om året”.

To betingelser, som Alex Vanopslagh ikke overholdt. Ved boligoverdragelsen skriver folketingsmedlemmerne også under på en tre sider lang ‘brugsaftale’, hvori de erklærer, at de “opretholder en fast bopæl”.

Ikke desto mindre har Alex Vanopslagh forklaret, at han var uvidende om reglerne.

I et interview med Information udtalte LA-lederen, at han “aldrig” har læst reglerne, selv om han årligt har underskrevet en erklæring om, at han overholder dem.