I dag skal statsminister Mette Frederiksen på et helt særligt besøg.

En styrkelse af de europæiske forsvar og den europæiske forsvarsindustri vil være i fokus, når statsminister Mette Frederiksen og den svenske statsminister Ulf Kristersson fredag den 26. april 2024 besøger BAE Systems Hägglunds våbenfabrik i Örnsköldsvik.

Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Læs også: Afslører: TV 2-stjerne lever med kronisk sygdom

”Et stærkt Europa handler og tager ansvar for sin egen sikkerhed. Det kræver ambitiøse og langsigtede investeringer i vores forsvar. Det kræver en mere robust forsvarsindustri, som vil være vores garant for tryghed og sikkerhed i en urolig verden. Alt det kan vi kun med et stærkt sammenhold på tværs af lande. Jeg glæder mig til at drøfte samarbejdet med vores tætte nabo og det nyeste medlem af NATO-alliancen,” siger statsminister Mette Frederiksen.

Læs også: Kongehuset bekræfter: Vil blive offentliggjort i dag

De to regeringsledere vil under besøget tale om behovet for fortsatte donationer til Ukraine, et endnu tættere samarbejde med Sverige på forsvarsområdet i lyset af Sveriges optagelse i NATO og sikkerhedssituationen i Østersøen og Baltikum. De vil desuden få en fremvisning af CV90 infanterikampkøretøjer.

”Når vi opruster, gør vi det for at kunne afskrække og håndtere et mere aggressivt Rusland. Vi skal kunne bistå Ukraines kamp for frihed og levere den militære støtte, de har brug for. Samtidig skal vi styrke den europæiske forsvarsindustri, så Europa kan løfte mere selv i forhold til NATO’s kollektive forsvar,” siger statsminister Mette Frederiksen.

Danmark og Sverige gik i december 2023 sammen om en donation af CV90-infanterikampkøretøjer til Ukraine, hvoraf Danmark har finansieret ca. 1,8 mia. kroner.

Samarbejdet er et konkret eksempel på, hvordan europæiske lande har styrket det forsvarsindustrielle samarbejde for at sikre en langsigtet militær støtte til Ukraine og samtidig øge den europæiske forsvarsindustriproduktion.